30 Corel Tips – Γρήγορα και σίγουρα


Επειδή, συνήθως οι ρυθμοί της δουλείας απαιτούν ταχύτητα, παρακάτω θα δείτε  μερικά από τα κλασικά μυστικά του Corel Draw, για να δουλεύετε γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά. Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα.
  
Tip1 – Ένας γρήγορος τρόπος για να επιλέξετε όλα τα αντικείμενα
Για να επιλέξετε όλα τα αντικείμενα που εμφανίζονται πάνω στην επιφάνεια εργασίας του Corel κάνετε διπλό κλικ πάνω στο εικονίδιο επιλογής (Pick Tool).

Tip 2 - Γρήγορο Zoom
Α. Κάνοντας διπλό κλικ πάνω στο εργαλείο του Zoom, τότε το Corel μεγεθύνει την επιφάνεια εργασίας ώστε να βλέπετε όλα τα αντικείμενα μεγαλύτερα.
Β. Αν χρησιμοποιώντας το εργαλείο του Zoom θέλετε αντί για μεγέθυνση (Zoom In) θέλετε να κάνετε σμίκρυνση (Zoom out), τότε μαζί με το κλικ του mouse πατάτε ταυτόχρονα shift.


Tip 3 – Δημιουργώντας πίτες και τόξα
Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε μια πίτα ή ένα τόξο, τότε χρησιμοποιείτε το Freehand Tool και μια έλλειψη. Για να φτιάξετε την πίτα, με τον δείκτη του εργαλείου επιλέγετε τον κόμβο που βρίσκεται στην κορυφή της έλλειψης και κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του mouse, κινείτε το δείκτη δεξιά και προς το εσωτερικό μέρος της έλλειψης. Για να φτιάξετε ένα τόξο, κάνετε ακριβώς την ίδια ενέργεια, μόνο που η κίνηση του δείκτη θα γίνει προς τα δεξιά και έξω από το περίγραμμα της έλλειψης.


Tip 4 – Μετατροπή του περιγράμματος σε αντικείμενο
Αν έχετε έναν τίτλο που θέλετε να τον διαχωρίσετε από το περίγραμμά του, τότε χρησιμοποιήστε την εντολή Arrange \ Convert outline to object. Με τον τρόπο αυτό απομονώνετε το περίγραμμα και το διαχειρίζεστε σαν ξεχωριστό αντικείμενο, χωρίς να επηρεάσει το κείμενο.

Tip 5 – Στοίχιση πολλών αντικειμένων
Τι μπορείτε να κάνετε έχοντας επιλέξει πολλά αντικείμενα;
  • Πατώντας το γράμμα Ε στοιχίζονται στο κέντρο και οριζόντια
  • Πατώντας το γράμμα C στοιχίζονται στο κέντρο και κάθετα
  • Πατώντας Ctrl+L όλα τα αντικείμενα ενοποιούνται σε ένα αντικείμενο με κοινό χρώμα (Combine). Συνήθως παίρνουν το χρώμα του αντικειμένου που βρίσκεται στην βάση.




Tip 6 – Αλλαγή των ιδιοτήτων των εργαλείων
Για να αλλάξετε κάποιες από τις ιδιότητες με τις οποίες λειτουργούν τα εικονίδια στην γραμμή εργαλείων, κάντε δεξί κλικ πάνω στο εργαλείο και στη συνέχεια επιλέξτε Customize \ Toolbox Toolbar \ Properties. Από την οθόνη που εμφανίζεται μπορείτε να μετατρέψετε τις παραμέτρους λειτουργίας.

Tip 7 – Εναλλαγή εργαλείων
Κάθε φορά που πατάτε το Spacebar, κρατώντας πατημένο και το πλήκτρο CTRL εναλλάσσεται η λειτουργία ανάμεσα στο επιλεγμένο εργαλείο και το εργαλείο επιλογής (Pick Tool).

Tip 8 – Επανατοποθέτηση εργαλειοθήκης
Σε περίπτωση που έχετε μεταφέρει την εργαλειοθήκη σε άλλο σημείο της οθόνης, τότε πατώντας διπλό κλικ με το αριστερό πλήκτρο του mouse, στην κορυφή ή στον τίτλο της (ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται), τότε η εργαλειοθήκη επανέρχεται στην προηγούμενη θέση της.

Tip 9 – Διαδοχική επιλογή αντικειμένων
Κάθε φορά που πατάτε το πλήκτρο TAB επιλέγετε το αντικείμενο που βρίσκεται πάνω από το αντικείμενο που είναι ήδη επιλεγμένο. Η πορεία της επιλογής είναι κυκλική. Όταν φτάσετε στο τελευταίο αντικείμενο η επιλογή επιστρέφει στο πρώτο. Αν χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό SHIFT + TAB τότε επιλέγετε το αντικείμενο που βρίσκεται κάνω από το αντικείμενο που είναι ήδη επιλεγμένο. Με τον τρόπο αυτό η κυκλική πορεία επιλογής γίνεται με αντίθετη φορά.

Tip 10 – Μετακίνηση αντικειμένων
Για να μετακινήσετε ένα επιλεγμένο αντικείμενο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα με τα τόξα από το πληκτρολόγιο. Για να μετατρέψετε την απόσταση που μετακινείται κάθε φορά το αντικείμενο, ενημερώνετε τις παραμέτρους Nudge. Για να γίνει αυτό επιλέγετε Tools / Options, και από την ενότητα Document επιλέγετε Rulers. Η τιμή που θα ορίσετε στο πεδίο Nudge είναι η απόσταση που θα υποστηρίζουν τα πλήκτρα (με τα τόξα) κάθε φορά που τα πατάτε. Η τιμή είναι εξορισμού, σε millimeter. Αν ορίσετε τιμή και στο Super Nudge, στην ουσία ορίζετε ένα πολλαπλάσιο της τιμής Nudge, και για να την χρησιμοποιήσετε πατάτε Shift και ένα από τα πλήκτρα με τα βέλη.



Tip 11 – Ευθύγραμμη μετακίνηση αντικειμένων
Αν την ώρα που μετακινείτε ένα αντικείμενο πατάτε ταυτόχρονα το πλήκτρο Ctrl, τότε το αντικείμενο μετακινείτε μόνο οριζόντια ή κάθετα.

Tip 12 – Αναπαραγωγή – Μετακίνηση αντικειμένου
Αν θέλετε να μετακινήσετε ένα αντικείμενο και ταυτόχρονα να δημιουργήσετε και ένα αντίγραφο του, τότε εκτελέστε το εξής. Επιλέξτε το αντικείμενο. Κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Ctrl. Μετακινήστε το αντικείμενο κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του mouse και τοποθετήστε το στη νέα θέση πατώντας το δεξί πλήκτρο του mouse
 
Tip 13 – Γρήγορη αλλαγή χρώματος στο εσωτερικό ή στο περίγραμμα αντικειμένου
Για να αλλάξετε το χρώμα στο εσωτερικό ενός αντικειμένου, τότε επιλέγετε το χρώμα από την παλέτα πατώντας το αριστερό πλήκτρο του mouse. Αντίστοιχα αν θέλετε να αλλάξετε το χρώμα στο περίγραμμα, επιλέγετε το χρώμα από την παλέτα πατώντας το δεξί πλήκτρο του mouse.

Tip 14 – Επιλογή αντικειμένου μέσα σε γκρουπ.
Δεν είναι ανάγκη να χαλάσετε ένα γκρουπ αντικειμένων για να επεξεργαστείτε ένα από τα αντικείμενα που ανήκουν σε αυτό. Για να επιλέξετε ένα αντικείμενο από όλα, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο CTRL, ενώ ταυτόχρονα κάνετε ένα αριστερό κλικ με το mouse .

Tip 15 – Ορίζοντας το μηδενικό σημείο του χώρου εργασίας
Είναι γνωστό ότι για να ορίσετε τους οδηγούς (Guides) σε μια δουλειά, πρέπει αρχικά να προσδιορίσετε πιο θα είναι το μηδενικό σημείο, από το οποίο θα υπολογίζεται η θέση τους πάνω στον χώρο εργασίας. Για να δημιουργήσετε το μηδενικό σημείο κάνετε κλικ στην πάνω αριστερή γωνία του χώρου εργασίας (δηλαδή, στο σημείο που τέμνονται ο οριζόντιος και κάθετος χάρακας), και σύρετε, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του mouse, μέχρι να συναντήσετε μια από τις τέσσερις γωνίες της σελίδας σας. Η γωνία αυτή θα γίνει το μηδενικό σημείο σας.



Tip 16 – Μεγέθυνση
Για να μεγεθύνετε άμεσα την επιφάνεια εργασίας πατάτε το γράμμα Z. Εμφανίζεται το εργαλείο μεγέθυνσης ανεξάρτητα από το εργασία που κάνετε. Μεγεθύνετε την δουλειά σας και για να επιστρέψετε στη αρχική κατάσταση, πατάτε το Spacebar.

Tip 17 – Ελέγχοντας την ροή του κειμένου
Πολλές φορές θέλετε το κείμενό σας αυτόματα να κινείται ανάμεσα  σε δύο ή περισσότερες στήλες. Για να γίνει αυτό πρέπει αρχικά να έχετε χρησιμοποιήσει κατά τη δημιουργία του κειμένου τη λειτουργία Paragraph Text. Με τη λειτουργία αυτή δημιουργείτε τα πλαίσια των στηλών, μέσα στα οποία τοποθετείτε το κείμενο. Για να εξασφαλίσετε την επικοινωνία μεταξύ των πλαισίων, ενεργείτε ως εξής. Κάνετε ένα αριστερό κλικ, επιλέγοντας το μικρό τετράγωνο στη βάση του ενός πλαισίου και στη συνέχεια κάνετε ένα αριστερό κλικ, στο εσωτερικό του άλλου πλαισίου. Ο σύνδεσμος μεταξύ τους έχει δημιουργηθεί, το κείμενο μπορεί να κινηθεί αυτόματα από το ένα πλαίσιο στο άλλο.


Tip 18 – Αλλάζοντας τη γραμμή εργαλείων
Αν θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται η γραμμή εργαλείων, κάνετε δεξί κλικ πάνω σε ένα εικονίδιο και από το menu που εμφανίζεται, επιλέγετε κάποια άλλη γραμμή εργαλείων στην οποία θέλετε να βρίσκετε.


Tip 19 – Επαναφορά αρχικών ρυθμίσεων
Για να επαναφέρετε τις αρχικές ρυθμίσεις του Corel Draw πατάτε F8. Με την κίνηση αυτή το περιβάλλον μαζί με τις γραμμές εργαλείων επανέρχονται στην αρχική τους μορφή, ενώ εξαφανίζονται όλες οι δικές σας ρυθμίσεις. Εμφανίζεται σχετικό προειδοποιητικό μήνυμα.

Tip 20 – Επιλογή του πλησιέστερου χρώματος.
Όταν το χρώμα που θέλετε δεν περιλαμβάνεται στην παλέτα, επιλέξτε ένα πλησιέστερο και κρατήστε πατημένο (πάνω του) το αριστερό πλήκτρο του mouse για μερικά δευτερόλεπτα. Εμφανίζεται μια επιμέρους χρωματική παλέτα από την οποία μπορείτε να επιλέξετε την απόχρωση που σας ταιριάζει.



Tip 21 – Κείμενο σε καμπύλη
Για να δημιουργήσετε ένα κείμενο που θα ακολουθεί τη φορά μιας συγκεκριμένης καμπύλης κάνετε το εξής. Δημιουργήστε μια έλλειψη, επιλέξτε το Text Tool, πατήστε ένα αριστερό κλικ στο περίγραμμα της και αρχίστε να πληκτρολογείτε το κείμενο.  Το κείμενο θα ακολουθεί τη φορά του περιγράμματος.
Αν θέλετε να μετακινήσετε το κείμενο, το επιλέγετε και χρησιμοποιείτε το κόκκινο σημάδι που εμφανίζεται στην αρχή της λέξης.
Αν θέλετε να χωρίσετε την έλλειψη από το κείμενο, επιλέξτε Arrange \ Break Text Apart (Ctrl+K).


Tip 22 – Κόψτε, Σβήστε
Όταν ένα σχήμα πρέπει να κοπεί στο δύο, επιλέξτε το Knife Tool (που βρίσκεται στην γραμμή εργαλείων στην κατηγορία του εικονιδίου Shape Tool). Με το εργαλείο αυτό δημιουργείται μια τομή, επιλέγοντας το σημεία στα οποία θα κοπεί το σχήμα. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν δύο αυτόνομα σχήματα.


Tip 23 – Τροποποιήστε τα περιγράμματα των σχημάτων
Όταν θέλετε να δημιουργήσετε εσοχές σε ένα περίγραμμα επιλέξτε το Erase Tool (που βρίσκεται στην γραμμή εργαλείων στην κατηγορία του εικονιδίου Shape Tool). Με το εργαλείο αυτό δημιουργείτε εσοχές στο περίγραμμα του σχήματος, χωρίς να επηρεάζεται η συνέχειά του. Με το εργαλείο Smudge Brush κάνετε την αντίστροφη εργασία, δημιουργώντας στο περίγραμμα προεξοχές.

Tip 24 – Εύκολος χαρακτηρισμός χρώματος
Για να έχετε πάντα τη δυνατότητα να ορίζετε τα ποσοστά των χρωμάτων που χρησιμοποιείτε μπορείτε να επιλέξετε από την κατηγορία του εργαλείου Fill Tool, το εικονίδιο Color Docker Window. Ένα νέο παράθυρο ανοίγει δεξιά, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα για την πλήρη επεξεργασία των χρωμάτων (π.χ. επιλογή παλέτας, ποσοστά τετραχρωμίας κ.λπ.).



Tip 25 – Διαχείριση οδηγών (Guidelines)
Για να διαχειριστείτε τους οδηγούς, μπορείτε να τους επιλέξετε και πατώντας δεξί κλικ, επιλέγετε Add, Move, Delete κ.λπ

Tip 26 – Διαχείριση Χαράκων (Rulers)
Με διπλό κλικ πάνω στους χάρακες, εμφανίζεται παράθυρο από το οποίο μπορείτε να αλλάξετε τις παραμέτρους όπως μονάδα μέτρησης, nudge κ.λπ.

Tip 27 – Κοπή – Συγχώνευση δύο αντικειμένων
Έχοντας επιλέξει δύο αντικείμενα μπορείτε να τα διαμορφώσετε ανάλογα με τις απαιτήσεις σας, με τους παρακάτω τρόπους.
  • Weld: Ενοποίηση των δύο αντικειμένων
  • Trim: Κοπή και διαγραφή της τομής των δύο αντικειμένων
  • Intersect: Κοπή και εμφάνιση της τομής των δύο αντικειμένων
  • Simplify: Κοπή της τομής των δύο αντικειμένων και δημιουργία αντίστοιχης εσοχής στο ένα αντικείμενο.
  • Front Minus Back: Κοπή της τομής των δύο αντικειμένων καθώς και διαγραφή του ενός αντικειμένου.
  • Back Minus Front: Κοπή της τομής των δύο αντικειμένων, δημιουργία εσοχής, καθώς και διαγραφή του ενός αντικειμένου.
Οι επιλογές αυτέ εμφανίζονται στο menu Arrange \ Shaping.



Tip 28 – Εύκολη μείξη χρωμάτων
Αν έχετε ένα αντικείμενο βαμμένο με ένα χρώμα αλλά θέλετε να προσθέσετε μέσα σε αυτό και λίγο από ένα δεύτερο χρώμα τότε εφαρμόστε το εξής. Επιλέξτε το αντικείμενο και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Ctrl. Κάθε φορά που επιλέγετε το πρόσθετο χρώμα (κάνοντας κλικ σε αυτό στην παλέτα χρωμάτων), σταδιακά αυτό επηρεάζει το επιλεγμένο αντικείμενο.

Tip 29 – Προσθέστε περίγραμμα στην επιφάνεια
Αν θέλετε να προσθέσετε αυτόματα ένα εκτυπώσιμο περίγραμμα στην επιφάνεια εργασίας τότε πατάτε δύο κλικ πάνω στο εργαλείο Rectangle Tool.

Tip 30 – Δείτε τα κρυμμένα αντικείμενα
Αν θέλετε να βρείτε κάποια αντικείμενα πάνω στην επιφάνεια εργασίας, τα οποία δεν φαίνονται, με την πρώτη ματιά, τότε επιλέξτε από το menu View\Wireframe. Με την εντολή αυτή εμφανίζονται τα περιγράμματα όλων των αντικειμένων. Για να επανέρθετε στην προηγούμενη κατάσταση επιλέξτε από το menu View\Enhanced.   


Σχόλια