Οι κλασσικοί τρόποι διπλώματος των εντύπων


Το φύλλο χαρτιού πάνω στο οποίο τυπώθηκε ένας αριθμός σελίδων, ονομάζεται τυπογραφικό φύλλο. Το τυπογραφικό φύλλο μπορεί να αποτελείται από 4, 8, 16, 32 ή 64 σελίδες ενός εντύπου. 
Σε ορισμένες περιπτώσεις (αν όχι στις περισσότερες), σε ένα τυπογραφικό μπορεί να συμπεριληφθούν περισσότερα από ένα, ίδια ή διαφορετικά έντυπα. Αυτό εξαρτάται από ένα συνδυασμό πολλών παραμέτρων, τον αριθμό των σελίδων, το μέγεθος του εντύπου, τον τύπο του χαρτιού, το χρώμα, το μέγεθος του τυπογραφικού κ.ο.κ. 
Στο τελευταίο στάδιο, το τυπωμένο τυπογραφικό κόβεται και διπλώνεται, έτσι ώστε να δοθεί η τελική μορφή του εντύπου. Από το δίπλωμα ενός τυπογραφικού προκύπτουν έντυπα τετρασέλιδα, οκτασέλιδα κλπ. Οι τρόποι που διπλώνονται τα έντυπα αυτά είναι συγκεκριμένοι, ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια και η αλληλουχία των σελίδων. Μερικούς από τους κλασσικούς τρόπους διπλώματος βλέπετε στη συνέχεια.





Δίπτυχο - Τετρασέλιδο
(2 φύλλα, 4 σελίδες)
Τετρασέλιδο ονομάζεται το έντυπο που αποτελείτε από τέσσερις σελίδες. Οι σελίδες αυτές προκύπτουν με μία μόνο δίπλωση του χαρτιού (πίκμανση) και είναι οι λιγότερες δυνατές που μπορεί να περιέχει ένα τυπογραφικό. Ένα δίπτυχο διαφημιστικό φυλλάδιο είναι ένα τετρασέλιδο, από τη στιγμή που αποτελείται τέσσερις μόνο σελίδες και δεν απαιτεί βιβλιοδεσία.

Τρίπτυχο
(3 φύλλα, 6 σελίδες)

Τρίπτυχο - Ακορντεόν(3 φύλλα, 6 σελίδες)

Κλασσικό Οκτασέλιδο
(4 φύλλα, 8 σελίδες)
Οκτασέλιδο είναι το τυπογραφικό φύλλο που προκύπτει από δύο διαδοχικές διπλώσεις του χαρτιού (μια οριζόντια και μια κάθετη). Σε ορισμένες περιπτώσεις αφού το έντυπο διπλωθεί με αυτόν τον τρόπο, κόβεται το οριζόντιο δίπλωμα και δένεται το κάθετο, με καρφίτσα, ώστε να συγκρατηθούν οι σελίδες μεταξύ τους.   


Οκτασέλιδο
(4 φύλλα, 8 σελίδες)

Οκτασέλιδο
(4 φύλλα, 8 σελίδες)

Οκτασέλιδο
(4 φύλλα, 8 σελίδες)

Οκτασέλιδο
(4 φύλλα, 8 σελίδες)

Δωδεκασέλιδο
(6 φύλλα, 12 σελίδες)



Δείτε επιπλέον

Σχόλια