First International Reggae Poster Exhibition 2012



Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στα πλαίσια της παγκόσμιας έκθεσης «First International Reggae Poster Exhibition 2012», ο ΑΚΤΟ (Αμφιθέατρο ΑΚΤΟ - Ευελπίδων 11Α) οργάνωσε μια εκδήλωση με κεντρικό θέμα συζήτησης "Πως μπορεί το design να οδηγήσει στην αλλαγή". 

Πρώτο Βραβείο, Alon Braier, Ισραήλ

Στη συζήτηση συμμετείχαν:
  • Ο Μichael Thompson, γραφίστας και Poster Artist από την Jamaica, μίλησε για την ιδέα και τη διοργάνωση της έκθεσης με την παρουσίαση σχετικών εικόνων και video.
  • Η Luba Lukova, Poster Artist από USA, μίλησε μέσω Skype για τον ρόλο της στον διαγωνισμό, το social poster design και την δουλειά της γενικότερα. 
  • Η Μαρία Παπαευσταθίου, Graphic Designer, Blogger (www.graphicart-news.com), μίλησε γενικά για το social poster design αλλά και την εφαρμογή του στο Ελληνικά πλαίσια. 
  • Ο Alon Braier ο νικητής του διαγωνισμού και illustrator από το Ισραήλ, συνδέθηκε μέσω Skype και μίλησε για την εμπειρία του σχετικά με την συμμετοχή του στον διαγωνισμό.
Στο τέλος της συγκέντρωσης ο Τind Silkscreen έκανε επίδειξη εκτύπωσης με την μέθοδο της μεταξοτυπίας. Η μακέτα που τυπώθηκε ήταν μια δουλειά του Μichael Thompson. Μετά το τέλος της επίδειξης, υπογράφτηκαν όλα τα αντίτυπα από τον ίδιο και μοιράστηκαν σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση. 

Δεύτερο Βραβείο, Zafer Lehimler, Τουρκία

Λίγα λόγια για την έκθεση
Ο πρώτος Διεθνής Διαγωνισμός Αφίσας «First International Reggae Poster Exhibition 2012», ήταν μια γιορτή της τόσο δημοφιλούς -σε τοπικό και διεθνές επίπεδο- κουλτούρας της Reggae. 
Ο εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Μichael Thompson, ενώ η Μαρία Παπαευσταθίου ήταν εκείνη που δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί του, ως συνιδρυτής του Reggae Poster Contest, για την υλοποίησή του διαγωνισμού. 
Για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ο όρος Reggae περιλαμβάνει όλα τα δημοφιλή είδη της τζαμαϊκανής μουσικής: Ska, Rocksteady, Roots Reggae, Dub, Dancehall και το μοναδικό σύστημα ήχου της Τζαμάικα, ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται αποκλειστικά η Τέχνη, πέρα και έξω από κάθε εμπορικό περιβάλλον. 

Τρίτο Βραβείο, Rosario Nocera, Ιταλία
Η διεθνής επιτυχία του διαγωνισμού αντικατοπτρίζεται και στο σύνολο των συμμετεχόντων. Έλαβαν μέρος 1.142 άτομα από 80 χώρες! Αυτή η ισχυρή συνεργεία της Reggae με την Τέχνη αποτέλεσε μια θετική πρόταση-πρόκληση για τον κόσμο και ταυτόχρονα λειτούργησε ως πλατφόρμα προώθησης του οράματος στέγασης του ιδρύματος "Reggae Hall of Fame" σε κτίριο που πρόκειται να ανεγερθεί στο Kingston της Τζαμάικα. Η συγκεκριμένη λοιπόν διάρθρωση σηματοδότησε τη συστέγαση του μουσείου της Reggae με ένα κέντρο Τεχνών. 
Τέλος, ένας άλλος πολύ σημαντικός στόχος του ΙRΡC ήταν να αντλήσει κεφάλαια για το σχολείο "Alpha Boys’ School", κεφάλαια που θα προκύπτουν από τις δημοπρασίες οι οποίες θα πραγματοποιούνται στο τέλος κάθε έκθεσης και θα προορίζονται αποκλειστικά για το σχολείο αυτό. Το Alpha είναι μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας της Τζαμάικα, που πρέπει κι αυτή να εορτάζεται και να προβάλλεται. Διότι χωρίς το συγκεκριμένο σχολείο ενδεχομένως σήμερα να μην είχαμε την παγκόσμια αυτή μουσική που ονομάζουμε Reggae.




Η εκτύπωση Μεταξοτυπίας