Πορτοκαλί. Το χρώμα της ενέργειας


Το πορτοκαλί, με βάση την θεωρία των χρωμάτων, είναι ένα συμπληρωματικό χρώμα. Αυτό σημαίνει ότι προέρχεται από την μείξη δύο άλλων βασικών χρωμάτων του κόκκινου και του κίτρινου.

Μια αληθινή πορτοκαλί απόχρωση είναι ζεστή, άνετη και μη επιτακτική, και αποτελεί την κεντρική απόχρωση για ένα φιλικό σχήμα. Το πορτοκαλί είναι απλό και ευθύ. Όταν ζευγαρώνει με το συμπληρωματικό του μπλε, οι δύο αποχρώσεις αποκτούν πρόσθετη ευθραυστότητα.


Με μια πιο σημειολογική ματιά, το πορτοκαλί είναι διεθνώς το χρώμα της διάσωσης και γενικότερα χρησιμοποιείται για σύνεργα - εξαρτήματα εσωτερικής προστασίας επειδή φαίνεται εύκολα από μακριά.


Όντας το στήριγμα του σχήματος, το πορτοκαλί θυμίζει χρυσάνθεμα, γυαλισμένα χαλκώματα και ακτινοβόλες φωτιές. Δεν είναι μια απόχρωση που απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς. Η ασφάλεια, η άνεση, και οι χαρές της οικογενειακής ζωής αποδίδονται από μια πορτοκαλί απόχρωση. 

Jan Vermeer, "The Girl with the Wine Glass" 
Συναντάται σε πίνακες του 17ου αι. Γερμανών καλλιτεχνών όπως ο Vermeer και ο Rembrant, που υμνούν δραστηριότητες της καθημερινότητας. Η προσηνής απόχρωση είναι γνωστό ότι διεγείρει την αισιοδοξία, την πίστη, την ανεκτικότητα και μια αίσθηση κοινοκτημοσύνης.



Rembrandt, "The Feast of Belshazzar" 
Το πορτοκαλί συνδυάζει την ενέργεια του κόκκινου και την χαρά κίτρινου. Συνδέεται με την ηλιοφάνεια και τους τροπικούς κύκλους. Αντιπροσωπεύει τον ενθουσιασμό, τη γοητεία, την ευτυχία, τη δημιουργικότητα, τον προσδιορισμό, την έλξη, την επιτυχία, την ενθάρρυνση, και την υποκίνηση. 



Στο ανθρώπινο μάτι, το πορτοκαλί είναι ένα πολύ καυτό χρώμα, έτσι δίνει την αίσθηση της θερμότητας. Εντούτοις, δεν είναι τόσο επιθετικό όσο το κόκκινο. Αυξάνει τον ανεφοδιασμό οξυγόνου στον εγκέφαλο, παράγει μια αναζωογονητική επίδραση, και υποκινεί τη διανοητική δραστηριότητα. 




Υπάρχει ένα κυριολεκτικά επιθετικό αίσθημα στο πορτοκαλί που εμπνέει ατρόμητο κουράγιο και άφοβη ανάληψη ρίσκου, για αυτό και γίνεται αποδεκτό ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. 

Στο γραφικό σχεδιασμό, το πορτοκαλί και γενικότερα τα ζωτικά χρώματα είναι χρήσιμα στην προσέγγιση προϊόντων με νεανική πνοή, για παράδειγμα, συσκευασία καλλυντικών για μια σειρά trendy προϊόντων, διαφημιστικά για επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας ή παραγωγής αθλητικών προϊόντων. Είναι πολύ αποτελεσματικό και σε συσκευασίες τροφίμων και παιχνιδιών. 



Σαν χρώμα εσπεριδοειδών, το πορτοκαλί συνδέεται με τα υγιή τρόφιμα και υποκινεί την όρεξη. Είναι το χρώμα της συγκομιδής και αντανακλά τη λαμπρότητα των παλλόμενων φθινοπωρινών φύλλων.




Στην οικοσημολογία, είναι σύμβολο της δύναμης και της αντοχής.

Το πορτοκαλί έχει πολύ υψηλό δείκτη ορατότητας, έτσι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να τραβήξετε την προσοχή και να δώσετε έμφαση στα σημαντικότερα στοιχεία του σχεδίου σας. 

Ζωντάνια και εκφραστικότητα είναι τα συναισθήματα που εμπεριέχεται σ' ένα ζωντανό χρωματικό σχήμα, που βασίζεται σε μια κόκκινη-πορτοκαλί απόχρωση. Το κόκκινο-πορτοκαλί είναι ένα χρώμα χαρούμενο που προκαλεί το αίσθημα της θέρμης και της ενέργειας. Σ' ένα εσωτερικό επίπεδο, είναι το χρώμα που προβάλλεται από τη ρίζα chakra, όπου λέγεται ότι κατοικεί η δύναμη της ζωής κάποιου. 

Το κόκκινο-πορτοκαλί αντιστοιχεί στην επιθυμία, το σεξουαλικό πάθος, την ευχαρίστηση, την κυριαρχία, την επιθετικότητα, και τη δίψα για τη δράση. 



Για εσωτερικούς χώρους, ένα ζωτικό και ιδιαιτέρως συμπληρωματικό σχήμα, χαρακτηριστικά κόκκινο-πορτοκαλί ζευγαρωμένο με μπλε-πράσινο, παρέχει ένα υπέροχο φόντο για επιπλώσεις με ένα εξωτικό, ανατολίτικο άρωμα. 


Ο χρυσός προκαλεί το συναίσθημα του γοήτρου. Η έννοια του χρυσού είναι φωτισμός, φρόνηση, και πλούτος. Ο χρυσός συμβολίζει συχνά την υψηλή ποιότητα.


Σχετικά άρθρα


Πηγές
  • «Η αρμονία των χρωμάτων» - Studio Books
  • «Χρωματική» - Σπύρος Διαμαντίδης
  • «Το χρώμα και τα μυστικά του» - Λεωνίδας Δάκης Δημητρέλης
  • «Color Harmony» - Hideaki Chijiiwa
  • «Εισαγωγή στην εικαστική γλώσσα» - Όλγα Κοζάκου Τσιάρα

Σχόλια