Οι παλιές εμπορικές ταμπέλες



Οι εμπορικές ταμπέλες είναι αναπόσπαστο μέρος του αστικού τοπίου. Για αυτό και κάθε πόλη μοιάζει με ένα μεγάλο μωσαϊκό που ο χρόνος στο πέρασμά του αφήνει πάνω της τα σημάδια του. Η κάθε νέα «τάση», επηρεάζει βαθύτατα τους ανθρώπους και αυτοί με τη σειρά τους αλλάζουν την εικόνα του χώρου που ζουν και δραστηριοποιούνται. 
Οι ταμπέλες στις προσόψεις των επιχειρήσεων είναι ίσως από τα πρώτα σημεία στο αστικό τοπίο, που αντικατοπτρίζονται η αρχή και το τέλος κάθε «νέας» εποχής. 
Φτιάχνονται με την «έναρξη των εργασιών» της επιχείρησης, ώστε να δείχνουν όμορφες και λαμπερές, για να μαγνητίζουν το μάτι του περαστικού νύχτα και μέρα. Αντανακλούν την ποιότητα του εμπορεύματος ή της υπηρεσίας, απεικονίζουν την νοοτροπία μιας εμπορικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα υιοθετούν την «τελευταία λέξη της μόδας». 
Βέβαια αυτές οι αλλαγές δεν εφαρμόζονται ταυτόχρονα παντού. Κάποιες ταμπέλες, σε ορισμένες γωνιές της πόλης παραμένουν απείραχτες για πολλά χρόνια, είτε από επιλογή του εμπόρου είτε όχι. Ορισμένες μάλιστα, παραμένουν στην θέση τους και μετά το «τέλος των εργασιών» της επιχείρησης ή στην καλύτερη περίπτωση καταλήγουν στην πρόσοψη κάποιου παλαιοπωλείου. 
Έτσι το αστικό τοπίο αποκτά μια ποικιλία από μεγάλα εμπορικά σήματα, έντονα χρώματα, γιγάντιες λέξεις από κλασσικές πλέον ή χειροποίητες γραμματοσειρές, που όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και μεγαλύτερη. 
Στο άρθρο αυτό θα δείτε μια σειρά από παλιές ταμπέλες. Κάποιες έχουν γράψει μια μεγάλη ιστορία γνωστή σε όλους. Έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τον στενό όρο "ταμπέλα" και έχουν γίνει σύμβολα και κεντρικά σημεία αναφοράς των κατοίκων. Έχουν χαρακτηρίσει τα σημεία του αστικού τοπίου και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του. 
Δίπλα όμως σε αυτές υπάρχουν και οι λιγότερο λαμπερές, αλλά εξίσου σημαντικές, ταμπέλες, είναι εκείνες που η ιστορία τους δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα όρια της γειτονιάς. 































Δείτε ακόμα:

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου