Μια παρουσίαση των Cactus Network & Occupy Design


Την Πέμπτη 13/6 στα γραφεία της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας συναντήσαμε τους Cactus Network, Occupy Design UK και Occupied Times. Στη συνάντηση αυτή μας μίλησαν και μας έδειξαν δείγματα από τη δουλειά τους κυρίως από το Λονδίνο και την Αμερική. Η παρουσίαση τους σχετίζονταν με γραφιστικές εφαρμογές με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο. 
Συνθήματα, γκράφιτι, πανό, πλακάτ, αφίσες, εφημερίδες, φυλλάδια κ.α. που τα θέματα τους τα αντλούν από την επικαιρότητα, ακολουθώντας τον καταιγιστικό ρυθμό των γεγονότων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλον τον πλανήτη. 



Ο Tony Oredland, o Glenn Orton και ο Τζώρτζης Ράλλης (μέλος της ομάδας του δημιουργικού της εφημερίδας Occupied Times), μας έφεραν σε επαφή με το "νέο ρεύμα" των κινημάτων occupy [διεθνή κινήματα κατάληψης δημόσιων χώρων ενάντια στην πλουτοκρατία και τις πολιτικές λιτότητας], με στόχο έναν γενικότερο διάλογο που εστίασε στην πολιτική όψη, μιας μαχόμενης γραφιστικής και όχι μόνο. Μηνύματα με άποψη, σχέδια με επιθετικό ύφος και φόρμες με αγωνιστική διάθεση. 
Όσοι βρεθήκαμε εκεί είχαμε τη τύχη να προβληματιστούμε σοβαρά και να δούμε μια άλλη όψη της οπτικής επικοινωνίας έξω από τους τέσσερις τοίχους ενός δημιουργικού γραφείου, χωρίς likes και πέρα από τα ασφαλή και trendy όρια ενός Social Design. 
Μετά από όσα είδαμε και ακούσαμε ας ελπίσουμε και σε μία "εκ βαθέων" αναθεώρηση που ίσως μας βγάλει από την γενικότερη "ακαμψία" μας!










Σχετικά άρθρα


Σχετικά Links

Σχόλια