Callibration οθόνης μέσω internet



Κείμενο, επιμέλεια άρθρου:
Θοδωρής Μαστρογιάννης


Γραφίστας

Σε συνέχεια των άρθρων σχετικά με το Callibration (βαθμονόμηση) των οθονών, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε μια σειρά από ιστοσελίδες που ασχολούνται με το θέμα. Οι σελίδες αυτές θα σας βοηθήσουν να κάνετε χειροκίνητα τις ρυθμίσεις της οθόνης σας για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι περισσότερες από τις διαδικασίες που προτείνουν μπορεί να μην είναι αυτόματες, αλλά σίγουρα θα είναι οικονομικά συμφέρουσες και επιπλέον θα έχετε περισσότερο έλεγχο στην προσαρμογή των νέων ρυθμίσεων.

Online Monitor Test
Το Online Monitor Test είναι ένα από τα καλύτερα websites βαθμονόμησης. Διαθέτει μια πληθώρα διαδραστικών τεστ που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τα χρώματα της οθόνης σας, ώστε να μπορεί να εμφανίζει ομαλά τις διαβαθμίσεις των χρωμάτων (gradients). Υπάρχουν επίσης εργαλεία για την επισήμανση κατεστραμμένων pixels και backlight bleeding, κάνοντας την ιστοσελίδα ένα από τα πιο πλήρες εργαλεία βαθμονόμησης μέχρι σήμερα.




The Logam LCD Monitor Test Pages
Το website The Logam LCD Monitor Test Pages είναι βολικό, τόσο online όσο και offline. Ο δικτυακός τόπος, αυτός, όχι μόνο σας επιτρέπει να ρυθμίσετε διάφορες παραμέτρους όπως αντίθεση και χρόνο απόκρισης, αλλά σας επιτρέπει επίσης να κατεβάσετε τις εικόνες ως ένα αρχείο zip 120kb, έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγξετε οποιαδήποτε οθόνη ακόμα και αυτές που δεν έχουν πρόσβαση στο internet.




Display Calibration
Η ιστοσελίδα αυτή σας παρουσιάζει διάφορα μοτίβα και δείγματα, για το πως πρέπει να εμφανίζεται μια οθόνη κατάλληλα βαθμονομημένη. Παρά το ότι η ιστοσελίδα, αισθητικά, δεν έχει την πιο ευχάριστη παρουσίαση, ωστόσο τα εργαλεία βαθμονόμησης που διαθέτει σχετικά με για τη φωτεινότητα, την αντίθεση, το βάθος χρώματος και την ανάλυση της οθόνης μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα, ειδικά στην περίπτωση που δεν έχετε άλλο τρόπο για να διορθώσετε την απόδοση της οθόνης σας.






Photo Friday
Το site Photo Friday διαθέτει μια απλή διαδικασία βαθμονόμησης που σας βοηθήσει να διορθώσετε τη φωτεινότητα και την αντίθεση της οθόνης σας. Απλώς προσαρμόστε τις ρυθμίσεις της οθόνης σας μέχρι η μετάβαση των τόνων από το μαύρο στο άσπρο διακρίνονται καθαρά.



Προτού ξεκινήσετε με τη βαθμονόμηση, ασχοληθείτε λίγο με τις ρυθμίσεις του λειτουργικού σας συστήματος Windows ή OS, που αναφέρονται στο σχετικό έντυπο του κατασκευαστή της οθόνης σας. Ρυθμίστε τη βέλτιστη ανάλυση της και τους ρυθμούς ανανέωσης (refresh rates) που αφορούν το συγκεκριμένο μοντέλο. Έχοντας κάνει τα βασικά, μπορείτε να προχωρήσετε στην τελειοποίηση των ρυθμίσεων με τις αντίστοιχες εφαρμογές βαθμονόμησης.
Επιπλέον, δείτε αν η οθόνη σας διαθέτει λειτουργία βαθμονόμησης. Μην ξεχνάτε ότι νέες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων Windows και OS διαθέτουν εργαλεία calibration. Για τα παλαιότερα λειτουργικά, οι online εφαρμογές ή το λογισμικό τρίτων, θα μπορούσε να φανούν χρήσιμα.
Η ρύθμιση του χρώματος και της φωτεινότητας της οθόνης σας δεν είναι πλέον δύσκολο. Επιλέξτε τη μέθοδο που σας ταιριάζει και χρησιμοποιήστε την σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σχόλια